U kunt uw zoon of dochter officieel vanaf drie jaar schriftelijk aanmelden bij ons op school. We streven ernaar u binnen zes weken na ontvangst van deze aanmelding te laten weten of onze school uw kind kan toelaten; in enkele gevallen duurt de berichtgeving maximaal vier weken langer.
Als uw kind jonger dan drie jaar is, kunt u uw kind nog niet aanmelden. Mocht u interesse hebben in onze school, dan kunt u dat kenbaar maken met een vooraanmelding. Het aantal vooraanmeldingen geeft de school inzicht in hoeveel ouders geïnteresseerd zijn om hun kind ons onderwijs te laten volgen. U kunt wettelijk geen rechten ontlenen aan een vooraanmelding. Vanaf drie jaar kunt u uw kind officieel aanmelden.
Op jonge leeftijd kan nog niet voldoende worden ingeschat of een kind extra ondersteuning nodig heeft. Daarom ontvangt u rond de derde verjaardag van uw kind een intakeformulier van ons. Op dit formulier kunt u informatie invullen over de ontwikkeling van uw kind. Aan de hand hiervan kunnen wij bepalen of een kind extra ondersteuning nodig heeft.
De aanmelding moet altijd schriftelijk geschieden en op tijd bij ons binnen zijn: uiterlijk tien weken voordat uw kind start op school. Heeft u uw kind bij meerdere scholen ingeschreven? Vermeld dit dan altijd op het aanmeldformulier, samen met de naam van de andere school/scholen waar u uw kind heeft ingeschreven. Aanmeldformulieren zijn op school verkrijgbaar.
Dit is wettelijk kader: Vooraanmelden: u kind uw kind vooraanmelden voordat het drie jaar is. U toont daarmee interesse dat u uw kind naar onze school wilt laten gaan, maar u kunt hier geen enkel recht aan ontlenen. Deze vooraanmelding moet actief door u als ouder worden omgezet in een aanmelding. Aanmelden: ouders melden hun kind schriftelijk aan vanaf de dag waarop het kind de leeftijd van drie jaar heeft bereikt. De ouders doen de aanmelding zo mogelijk ten minste tien weken voor de datum waarop toelating wordt gevraagd en geven bij de aanmelding aan bij welke school of scholen eveneens om toelating is verzocht. Toelaten: de school stuurt een bevestiging dat het kind op basis van de aanmelding kan worden toegelaten. Inschrijven: de school schrijft het kind in als het vier jaar geworden is en recht heeft op onderwijs.
Overstappen van een andere basisschool
Soms komt het voor dat wij een verzoek krijgen van ouders die over willen stappen naar onze basisschool. Bijvoorbeeld omdat de huidige school toch niet voldoet aan de verwachtingen of dat er een conflict is. Als wij een verzoek tot overplaatsing krijgen, geven wij altijd het volgende advies:
Probeer altijd eerst of de situatie op de huidige school op te lossen is, voordat u besluit over te stappen naar een andere school. Bent u niet tevreden over de gang van zaken, dan kunt u het volgende ondernemen:
Ga in gesprek met de leerkracht om uw twijfels te bespreken.
Heeft dit niet het effect waarop u hoopte? Maak dan een afspraak met de schooldirecteur, het liefst samen met de leerkracht.
Bent u nog niet tevreden over de gang van zaken, ga dan een gesprek aan met het schoolbestuur.
Een klacht over de school kunt u ook neerleggen bij de klachtencommissie.
Een verzoek tot overplaatsing melden wij altijd bij de directie van de betreffende school. Mochten ouders toch willen overstappen, dan geldt de normale procedure van aanmelding zoals hieronder beschreven.
Zorgplicht
Met de komst van de Wet passend onderwijs hebben alle scholen in Nederland een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling die op hun school zit of die zich bij hun school aanmeldt een passende onderwijsplek binnen het samenwerkingsverband (SWV) van de school krijgt. Onze school werkt samen in het SWV IJssel/Berkel.
Ondersteuningsprofiel
Mocht onze school uw kind niet voldoende kunnen begeleiden, dan is het dus onze plicht om samen met u een andere basisschool binnen het SWV te zoeken die wel aan de onderwijsbehoefte van uw kind voldoet. De termijn hiervoor is zes weken, soms kan deze één maal verlengd worden met vier weken. Alle scholen binnen het SWV hebben een ondersteuningsprofiel waarin beschreven staat welke ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. Lees in ons schoolondersteuningsprofiel wat u mag verwachten van onze school.
Plaatsing SBO of SO
Voor een plaatsing in het speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO) moet onze school bij het SWV een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen. Met deze verklaring heeft een leerling recht op plaatsing in het SBO van het SWV of SO in heel Nederland. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm, de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Leerlingen weigeren
Een leerling mag pas geweigerd worden als de school aan de zorgplicht, zoals hierboven beschreven, heeft voldaan. Een andere reden kan zijn dat er op de school van aanmelding geen plek is of dat de ouders weigeren te verklaren de grondslag van het onderwijs van de school te respecteren.
Verhuizing buiten de regio
Bij verhuizingen buiten de regio gelden dezelfde regels; ouders melden hun kind aan op de school van hun voorkeur. Deze school bekijkt of ze het kind een passende plek kan bieden. Kan de school uw kind niet toelaten, dan biedt ze binnen zes weken een plek aan op een andere school waar het kind wel geplaatst kan worden. De school mag deze termijn één keer met maximaal vier weken verlengen. Verder blijft uw kind ingeschreven op een school totdat een andere school bereid is hem of haar in te schrijven. Kortom, de zorgplicht gaat in bij schriftelijke aanmelding op de nieuwe school.