ICT is belangrijk in onze schoolontwikkeling. Ons doel is ICT structureel een plaats te geven als hulpmiddel in de klas passend bij onze visie op leren. In die visie spelen zelfstandig werken, coöperatief leren, onderwijs op maat en een uitdagende leeromgeving een belangrijke rol en de computer is daarbij van grote waarde. We werken in alle klassen met digitale schoolborden die o.a. ingezet worden als presentatiemiddel, onderwijsmiddel en informatiebron. Door de directe verbinding met internet en de speciale software bieden de digiborden veel mogelijkheden voor een uitdagende leeromgeving. Leerkrachten leren door trainingen hiermee te werken.
In elk lokaal hebben we een aantal Chromebooks, iPads. Alle computers hebben aansluiting op het internet en zijn voorzien van een elektronische leeromgeving, waarbinnen elke leerling zijn/haar eigen omgeving heeft. Het gebruik van de computer is in veel gevallen geïntegreerd in lesmethodes, projecten en spreekbeurten. Daarnaast speelt ICT een rol bij het bijhouden van gegevens van leerlingen in ons leerlingvolgsysteem en kwaliteitszorgsysteem.
Snappet tablet
In de groepen 4 t/m 8 wordt er gewerkt met tablets van Snappet. Deze tablets krijgen de kinderen in bruikleen. Wij hanteren de volgende afspraken en regels bij het gebruik van de tablet:
Alle kinderen krijgen vanaf groep 4 een tablet in bruikleen.
De tablet is bedoeld om op school mee te werken en gaat dus niet mee naar huis.
Wanneer een tablet kapot gaat, ruilt de school deze kosteloos om voor een andere tablet.
Voor de tablets heeft de school een borg betaald van € 150,–. Wanneer een kind de tablet expres kapot maakt, of de tablet gaat kapot door onzorgvuldig handelen van het kind, zal deze borg op de ouders verhaald worden.
Om de tablets zit een beschermhoes. Wanneer een kind deze beschermhoes expres kapot maakt of de beschermhoes gaat kapot door onzorgvuldig handelen van het kind zullen ook deze kosten op de ouders worden verhaald (€ 10,–).
De tablets gaan aan het eind van het schooljaar met het kind mee naar het volgende schooljaar. Na groep 8 worden de tablets weer ingeleverd.
Snappet in de groepen 4 t/m 8:
De kinderen in groep 4 tot en met 8 rekenen met Snappet. Wij leren de kinderen hoe zij zuinig omgaan met hun Snappet tablet.
Snappet wil de kwaliteit van het basisonderwijs verbeteren door een tablet met benodigd lesmateriaal beschikbaar te stellen voor ieder kind. Deze tablet dient als interactieve (slimme) vervanging voor de huidige (werk)boeken en sluit aan op de meest gebruikte lesmethoden.
Onze leerkracht geeft de gewone lesinstructie met behulp van het digibord. De verwerking (opgaven) doet de leerling echter via de tablet en niet meer in een schrift. De leerling ziet daardoor meteen of hij/zij de opgave goed heeft gedaan. Is het fout? Dan kan de leerling de opdracht meteen verbeteren. Directe feedback: niet meer wachten tot de leerkracht de antwoorden heeft nagekeken, maar direct zien of je het goed of fout doet. Dit is een enorm verschil met de huidige schriftjes.
Maar er is meer. De leerkracht kan via de computer meekijken hoe de opdrachten worden gemaakt door de leerlingen. Achter de naam van iedere leerling ziet de leerkracht of een opdracht goed of fout gemaakt is. Rood is fout, rood met groen dan heeft de leerling er meer dan 1 keer voor nodig gehad en groen is in één keer goed. Ook kan de leerkracht zien hoever de leerling is gevorderd met de leerstof. Stel dat er een bepaalde opdracht door veel leerlingen fout wordt gemaakt, dan kan de leerkracht deze opdracht nogmaals klassikaal uitleggen.
Als de kinderen klaar zijn met de opdrachten, kunnen ze aan ‘doelen’ gaan werken. Er zijn per jaar leerdoelen opgesteld m.b.t. wat een kind moet kunnen. Daar gaat de leerling mee oefenen via opdrachten (vragen). Als de leerling een opdracht goed maakt, is de volgende opdracht iets moeilijker. Als een leerling het fout heeft, wordt de volgende opdracht makkelijker. Zo werkt iedereen op zijn niveau en blijft ieder kind gemotiveerd om verder te gaan met oefenen (en dus met de leerdoelen). Niet onbelangrijk: de snelle leerlingen hoeven niet meer te wachten tot de hele klas klaar is. Ze kunnen zelfstandig aan hun doelen werken en worden uitgedaagd doordat ze steeds iets moeilijkere opgaven krijgen.