Bij de kleutergroepen starten we in schooljaar 2020/2021 aanvankelijk met één kleutergroep. In de loop van het schooljaar zal deze kleutergroep gesplitst worden in twee kleutergroepen. De ouders/verzorgers van groep 1/2 zullen daar te zijner tijd over geïnformeerd worden.
In de lokalen, in de ruime hal en op een groot buitenterrein kunnen de kinderen leren, spelen, ervaren en ontdekken.
We besteden veel aandacht aan de individuele ontwikkeling van ieder kind, het creëren van een veilige sfeer en de omgang met elkaar. In groep 1-2 werken en spelen wij voornamelijk ontwikkelingsgericht. Dat betekent dat wij werken in thema’s en uitgaan van de belevingswereld van het kind en zo veel mogelijk aansluiten bij de ontwikkeling van ieder individueel kind. Wij volgen deze ontwikkeling met onder andere observaties en registreren deze gegevens. Wij bieden activiteiten aan die gericht zijn op het spelend leren.
Geleidelijk zetten wij vervolgens de stap naar bewuste leeractiviteiten. Wij besteden veel aandacht aan het creëren van een veilige sfeer. Pas als een kind zich veilig voelt, zal het zich kunnen openstellen voor alle indrukken die het tijdens een schooldag opdoet. Kinderen leren al doende, tijdens het spelen en van elkaar.
Programmavoorbereiding
In de eerste plaats kijken de leerkrachten naar onderwerpen die voor kinderen zinvol kunnen zijn en betekenis hebben. Hiervoor maken wij gebruik van de methode Kleuterplein. Daarnaast stellen wij onze doelen door te kijken naar de ontwikkelingslijnen van het ontwikkelingsvolgmodel (OVM) en naar de kerndoelen van het ministerie van OCW. Wij werken aan de hand van thema’s waarbinnen wij de kinderen een onderwijsaanbod geven dat aansluit bij hun eigen ontwikkelingsniveau. De thema’s staan dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Voorbeelden zijn eten en drinken, dieren, verzorging en seizoenen.
Voor de kleutergroep(en) kiezen wij een gezamenlijk thema. Met behulp van de methode en aan de hand van het planningsoverzicht brengen wij het thema in kaart. In dit overzicht geven wij aan welke activiteiten binnen het thema aan bod zullen komen en welke materialen ervoor nodig zijn.
Het thema wordt uitgewerkt in kernactiviteiten die nauw met elkaar samenhangen:
spelactiviteiten
constructieve en beeldende activiteiten
gespreksactiviteiten
reken- en wiskunde activiteiten
lees- en schrijfactiviteiten
Ook gymnastiek en muziek nemen een belangrijke plaats in binnen ieder thema. Daarnaast besteden wij aandacht aan de voorbereiding op het lezen en het rekenen. Deze activiteiten vinden voor een groot deel plaats met een deel van de groep (kleine kring).
Opstart in de klas
Wij beginnen ieder thema met een prikkelende start die de belangstelling van kinderen opwekt. Meestal speelt handpop Raai de Kraai hierbij een grote rol. Vervolgens komen de diverse activiteiten uit de methode aan bod. Er wordt met de kinderen een denkwolk gemaakt om de voorkennis te activeren. Ook wordt bij ieder thema een passend verhaal aangeboden dat meerdere malen wordt voorgelezen. Wij stimuleren de kinderen na te denken over de themahoeken en de materialen die wij daarvoor nodig hebben. Hiervoor mogen de leerlingen ook materialen van thuis meenemen. De kinderen helpen mee de hoeken in te richten en daarna kan het spelen in de hoeken beginnen.
Verder verloop
Beetje bij beetje krijgen alle meegebrachte materialen een plekje in de themahoeken of op de kijktafel. In het begin is het spel nog oriënterend. Kinderen ontdekken de hoeken en de verschillende spelmogelijkheden. De leerkracht begeleidt dit spel. Al spelend ontstaan zo nog weer nieuwe plannen en de hoeken worden uitgebreid of veranderd.
Ook het werken met tablets wordt geïntegreerd in het thema. Met het programma Kleuterplein, passend bij onze methode, kunnen de kinderen individueel de in de klas aangeboden stof verwerken. De oefeningen zijn zowel op taal als op rekenen gericht. Daarnaast maken wij gebruik van educatieve apps.
Doorloop van het jaar
Voor elk thema wordt gemiddeld een periode van vier weken genomen, met in de eerste week de opstart en de laatste week de afsluiting. Dat geeft ruimte om de overstap van het ene thema naar het volgende rustig te laten verlopen. De ochtenden werken wij met het planbord, waarbij de kinderen uit activiteiten kunnen kiezen. Tevens maken wij gebruik van dagritmekaarten, een Time Timer en hebben wij iedere dag andere hulpjes (kinderen die de leerkracht helpen).